We toetsen veel in het onderwijs, en dat is maar goed ook: toetsen zijn leerzaam en geven onszelf en onze studenten inzicht in waar zij staan. De vraag daarbij is: hoe beoordeel je goed waar studenten staan? En welke formatieve en summatieve beslissingen neem je? Een valide beslissing is geen verrassing.
Beoordelen & Beslissen
Toolbox curriculumontwerp
In deze fase geef je antwoord op vragen zoals:
✔ Hoe kan het leren zichtbaar worden gemaakt?
✔ Wat is toetsing en welke functies heeft het?
✔ Welke informatie is nodig om tot valide beslissingen te komen?
In een toets neem je altijd wat van jezelf mee:
als docent geef je immers het leerproces vorm.
– Tamara van Schilt-Mol
Artikelen
Waartoe dient toetsing?
Formatief handelen, programmatisch toetsen en meer… Wat is nu een toets eigenlijk? Waartoe dient het? Daarover alles in deze beschouwing op toetsing.
🕓 6 minuten
6 misvattingen over formatief
Wat is nu precies het verschil tussen formatief en summatief? Er zijn over formatief handelen veel misvattingen. In dit artikel worden er 6 veelvoorkomende voorzien van een uitleg.
🕓 6 minuten
5 x Groepsopdrachten
Op welke manier kun je goed groepsopdrachten beoordelen? In dit artikel worden er vijf voorbeelden gegeven om mee te nemen in het ontwerp.
🕓 4 minuten
De drie functies van toetsing
Waar spreken we over ‘summatief toetsen’ of ‘formatief toetsen’. Zonde, wat het is niet correct en gaat voorbij aan iets fundamenteel: toetsing als onderdeel van didactiek.
🕓 5 minuten
Ruimte in je PTA
In het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) leg je als school vast op welke manier leerlingen hun examenprogramma doorlopen. Zorg daarbij voor ruimte!
🕓 5 minuten
Programmatisch toetsen
Programmatisch toetsen is een holistische manier van beoordelen. Hoe zit dat precies en hoe kun je dit vormgeven? Dat lees je in deze reeks artikelen.
🕓 35 minuten
Bewust determineren
Hoe kun je tot goede determinatie komen in het voortgezet onderwijs? Op basis van welke data maak je beslissingen? In dit artikel enkele overdenkingen en voorbeelden.
🕓 12 minuten
Rubrics waardevol inzetten
Rubrics kunnen erg waardevol zijn, maar soms ook dichtgetimmerd voelen. Hoe maak je rubrics waardevol voor je toetsen en didactiek? Daarover alles in dit artikel.
🕓 6 minuten
Werken aan kwaliteitsbesef
Een krachtig curriculum helpt studenten om kennis, vaardigheden en attitude stap voor stap eigen te maken: kwaliteitsbesef te ontwikkelen. In dit artikel alles over kwaliteitsbesef.
🕓 13 minuten
Aan de slag
Leerdoelen zichtbaar maken
Welke informatie heb je nodig om te beoordelen of leerlingen bepaalde leerdoelen beheersen? Hoe kom je aan die data? Daar ga je in deze opdracht mee aan de slag.
🕓 90 minuten
Leeruitkomsten zichtbaar maken
Welke data heb je nodig om te beoordelen of studenten bepaalde leeruitkomsten beheersen? Hoe kom daar aan? Daar ga je in deze opdracht mee aan de slag.
🕓 90minuten

Leergang
Leer alles over het samen ontwerpen van een krachtig curriculum door het volgen van onze leergang curriculumontwerp.

Curriculum in Beeld
Ontwerp, maak, plan, analyseer en deel samen een krachtig curriculum met behulp van onze tool Curriculum in Beeld.

Hulp nodig?
We bieden verschillende diensten om te ondersteunen bij het (her)ontwerpen van het curriculum.