Toolbox curriculumontwerp

Ontwerp samen een krachtig curriculum

Klik op een onderdeel voor artikelen, downloads en meer.

Lezen

Lees meer over curriculumontwerp door het lezen van deze relevante artikelen en boeken die we hebben geselecteerd.

Leren

Leer alles over het samen ontwerpen van een krachtig curriculum door het volgen van onze leergang curriculumontwerp.

Ontwerpen

Ontwerp, maak, plan, analyseer en deel samen een krachtig curriculum met behulp van onze tool Curriculum in Beeld.

Onze diensten

Als onderwijskundigen en docenten hebben we een ruime ervaring met het begeleiden van scholen en opleidingen bij het ontwerpen en uitvoeren van een krachtig curriculum, op basis van wetenschappelijke inzichten en praktijkervaring.

Zo ondersteunen we bijvoorbeeld bij het formuleren van een visie, het schrijven van leeruitkomsten of leerdoelen en het werken met concepten zoals programmatisch toetsen, formatief handelen en flexibilisering.

Bij onze manier van werken ligt de focus op het leren door ontwerp: de kennis over ontwerpen verrijken door er samen actief mee aan de slag te gaan. Meer informatie vind je op onze dienstenpagina.

Onze producten

Verrijk je onderwijs

Hoe kunnen we neurowetenschappelijk onderzoek gebruiken om ons curriculum vorm te geven? In boek Verrijk je onderwijs worden inzichten over ons brein gecombineerd met aspecten als backward design. Een boek vol wetenschappelijke inzichten en praktische tips en schema’s.

CurriculumKit

Met behulp van de CurriculumKit (her)ontwerp je samen met je vakgroep of team op een leuke en praktische manier jullie curriculum op basis van backward design. Ga aan de slag met de doelen, toetsing en leeractiviteiten. Leer door ontwerp en werk zo toe naar een krachtig ontwerp voor jullie onderwijs.

Curriculumontwerp

In het boek Curriculumontwerp in een notendop gaan we aan de hand van onderwijskundige literatuur en praktijkvoorbeelden stap voor stap in op het ontwerpen een krachtig curriculum. In het boek gaan we in op elementen als  leerdoelen (leeruitkomsten), toetsing, rubrics, formatief handelen en leeractiviteiten.

VisieKit

VisieKit is een prikkelend en praktisch kaartspel om samen met je collega’s uit  te werken aan jullie gezamenlijke visie op onderwijs en leren gezamenlijke taal. Doorloop verschillende fasen en denk na over het doel van jullie onderwijs, het leren van studenten, welke ontwerpprincipes hierbij passen en de tijd en plaats van leren.